Odkar pomnim imamo pri nas doma vsako soboto ribji dan. Zjutraj se odpravimo v mesto na kavico ob Ljubljanici, potem v ribarnico in na sprehod po tržnici. Zdaj imamo navado, da kupimo ne le ribe za tisti dan, temveč tudi za kak drug dan v tednu. Tako imamo vsaj dvakrat na teden morsko prehrano.
Ribe zelo dobro vplivajo na naše zdravje, saj vsebujejo nenasičene maščobne kisline, ki pomagajo preprečevati kardiovaskularne bolezni. Take »zdrave maščobe« pod imenom omega-3 najdemo v ribjih oljih. Bogat vir so skuše, losos, tuna, jezerska postrv, sardele.
Poleg tega ribe vsebujejo še vitamine B1, B2, B6 in B12, ki so potrebni za pravilno delovanje živčnega sistema. Če ste se že odločili svojemu jedilniku dodati več rib, pa je pomembno, da jih tudi pripravite zdravo. Raje se odločite za peko z zelo malo olja, kot pa za cvrtje, saj s slednjim niste naredili nič dobrega za zdravje.
Večina mojih recepetov vsebuje ribe, tako da mogoče tam dobite kak navdih. Vesela pa bom tudi še kakšnih novih nasvetov za pripravo. J
No comments:
Post a Comment